Når det gjelder å sette sammen en effektiv SEO-strategi, kan det hjelpe å ha en prosess som man følger. Du kan bruke denne guiden som et godt utgangspunkt når det kommer til områdene du bør fokusere på.
Nedenfor finner du en 8-trinns prosess som hjelper deg med å lage en strategi for din virksomhet.
Hvis du ikke vet hvordan din nettside fungerer akkurat nå, er det nesten umulig å sette sammen en plan som skal ta deg til neste nivå. Det første du bør starte med er å benchmarke din nåværende ytelse slik at du kan jobbe med SEO. Som en grunnlinje kan du måle ytelsen på tvers av:
– Søkeord og søkefraser
– Referanser (inkludert lenker)
– Tilgjengelighet
– Sider med høyest rangering
– Sider som trenger forbedring
Bestem søkeord og fraser
Nå som du har en idé om hvilke aspekter av nettstedet ditt som trenger forbedring, er det på tide å finne ut hvilke søkeord og fraser som gir best resultater. Bruk en av de mange gratis verktøyene ute i markedet som er tilgjengelig for å identifisere hvilke ord og fraser som gir best resultater, og bruk disse ordene og frasene i innholdet ditt.
Få mer trafikk fra referanser
I dagens digitale verden er det viktig å få lenker fra andre nettsteder. Ikke bare gir det trafikk, men det øker også troverdighet. Lenker fra nettsider med høy autoritet (som Google News) rangerer høyere i søkeresultater, noe som betyr at du får en bedre sjanse for å bli sett av potensielle kunder.
2. Analyser dine konkurrenters SEO-strategier
1. Identifiser dine konkurrenter
Det første trinnet i enhver SEO-strategi er å identifisere dine konkurrenter. Dette kan gjøres ved Google etter dine søkerod og identifisere nettsidene som rangerer blant de 10 beste resultatene.
2. Analyser konkurrentenes nettisde
Når du har identifisert konkurrentene dine, bør du analysere deres nettside. Dette kan gjøres ved å se på nettsidens bruk av titler, metabeskrivelser og overskriftskoder. Du kan også bruke verktøy som Semrush for å se hvilke søkeord de retter seg mot.
3. Utvikle din SEO-strategi
Når du har analysert konkurrentenes nettside, bør du utvikle din egen SEO-strategi. Dette bør inkludere en liste over søkeord du ønsker å målrette deg mot, og en plan for hvordan du kan utvikle nettsidens rangering for disse søkeordene.
4. Implementer din SEO-strategi.
Når du har utviklet din SEO-strategi, bør du implementere den. Dette kan gjøres ved å redigere nettsidens tittel, metabeskrivelse og header-tagger, og ved å bruke søkeordene du har målrettet deg mot på dine innhold.
3. Sett dine mål og KPIer
Å sette mål og KPIer er kanskje den viktigste delen når det kommer til utvikling av SEO-strategi.
Du må vite hvor du ønsker å ende opp, slik at du kan lage en handlingsplan for å kunne måle din ytlse og vite når du har nådd disse målene (i tillegg til å spore fremgangen din mot disse og å vite når det er på tide å pivotere).
Men la oss bestemme forskjellen mellom mål og KPIer fordi du virkelig trenger å sette begge.
- Mål = Slutt resultatet du ønsker å oppnå
- KPIer = Beregninger som viser fremgang til dine mål
For å gi et eksempel, kan dette omtrent se slik ut:
Vårt SEO-mål er å øke organisk inntekt med 500 000 kr i løpet av de neste 12 månedene. KPIene som vi vil spore for er organiske visninger, organisk trafikk og rangeringer.
4. Kontroller nettsidens eksisterende innhold
Før du begynner å bygge nettsiden og lage nytt innhold, anbefales det at du går gjennom det eksisterende innholdet, for å identifisere deler som kan forbedres. Dette kan du gjøre ved å bruke Semrush Content Audit Tool.
Etter at du har identifisert eksisterende deler av ditt innhold som kan forbedres, anbefales det at du oppdaterer disse delene med nytt og bedre innhold hver 4-6 måned. I tillegg anbefales det at du lager unike innhold som ikke kan finnes andre steder på nettet. Du kan bruke spesialiserte verktøy som BuzzSumo, for å lage slike innhold. Dette verktøyet hjelper deg med å se hvilken sider og temaer som er mest populære
5. Optimaliser SEO på siden
Det er noen elementer som bør tas i betrakting når du skal optimalisere SEO på din nettside som er det vi kaller for ON page SEO. Du må sørge for at du optimaliserer disse elementene i tråd med søkeordstrategien din.
Og kort sagt handler On page SEO om å optimalisere:
- Tittelkoder
- Metabeskrivelser
- H1/H2/H3-brikker
- Intern kobling
- Og mer
Du kan bruke Semrush On Page SEO Checker for å få praktiske anbefalinger for å hjelpe deg med å forbedre optimaliseringen på siden på få minutter, sammen med en klar forklaring på hvorfor disse bør følges.
6.Finn og fiks tekniske SEO-problemer
Hvis nettsiden din har tekniske SEO-problemer, kan disse føre til at du ikke rangerer like godt som burde på søkemotorer. Du kan finne tekniske SEO-problemer ved å bruke Semrush Site Audit Tool og få et innblikk i feilene eller problemene som holder nettsiden din tilbake.
Semrush Site Audit Tool lar deg finne problemer med:
– Titler og meta-descriptions
– Innholdsstruktur og lenker
– Robots.txt og .htaccess
– URL-struktur
– HTTP- statuser
– Søkeord og synlighet
– Bilder
– Mobil
– Javascript og css
– Andre problematiske elementer
Når du har funnet eksisterende problemer, kan du bruke disse som en guide for hvordan du skal gå frem for å fikse dem.
7. Mestre off-side SEO
Tilbakekoblinger er fortsatt en av Googles topp tre rangeringsfaktorer, og realiteten er at du vil slite med å rangere for konkurrerende søk uten en solid strategi for koblingsbygging.
Dette betyr at du må sette sammen en plan som hjelper deg å tjene gode tilbakekoblinger hvis du vil drive vekst og nå dine mål. Selv om det er mange forskjellige taktikker du kan bruke for å tjene linker til din nettside, inkluderer de som ofte er mest effektive:
- Digital PR
- Ressurskoblingsbygging
- Ødelagt koblingsbygging
- Skyskraperteknikken
- Lage link agn og promotere det med oppsøkende
Men det betyr ikke at du bør unngå andre teknikker. Vår guide til koblingsbyggingsstrategier for 2022 og utover er en flott ressurs, for å hjelpe deg med å finne nye måter å bygge koblinger på.
En annen fin måte å finne tilbakekoblingsmuligheter på er å bruke Semrush Link Building Tool. Verktøyet gir deg potensielle kunder som du kan fokusere på å få linker fra.
8. Analyser og utvid din strategi
Når du har laget en strategisk plan og begynt å jobbe med å implementere den, må du ta deg tid til å analysere og utvide den regelmessig.
Ingen SEO-kampanje er noen gang «ferdig», og det er alltid muligheter for å fortsette å drive vekst. Enten det er å lage nytt innhold, optimalisere eller forbedre det du allerede har laget, eller å sikre at ingen tekniske problemer dukker opp. Du må hele tiden evaluere og finpusse arbeidet du gjør for å sikre at dine arbeid blir vellykket.
Husker du at du satte mål og KPIer tidlig i strategiplanen?
Du må sørge for at du måler og rapporterer om disse minst månedlig slik at du forsikrer deg om at du er i riktig spor, for å nå dine mål. Utvid din strategi kontinuerlig og fokuser på å oppnå vekst kontinuerlig.
Uten en SEO-strategi på plass, jobber du blind.